Jaarlijks genieten miljoenen mensen over de hele wereld van een geweldige vakantie. Daarbij geven ze een eigen invulling aan hun vakantie. De een rust uit, de ander wil juist zo actief als mogelijk zijn. Om ervoor te zorgen dat je kunt genieten van de perfecte vakantie, zijn er een aantal dingen die je NOOIT moet doen wanneer je op vakantie gaat in een ander land. En als je ze toch doet, zorg er dan op z’n minst voor dat je op de hoogte bent van de mogelijke gevolgen.

Elk land heeft eigen regels en gebruiken en natuurlijk zorg je ervoor dat je de meest gangbare regels kent en houd je jezelf zo goed als mogelijk aan lokale gebruiken. Maar er zijn ook een aantal zaken die je gewoon beter NOOIT moet doen, ongeacht welk land je bezoekt.

Niet doen 1 – Lèse-majesté

Sinds 1 januari 2020 mag je in Nederland alles zeggen over de koning wat je ook over de buurman zou mogen zeggen. Lèse-majesté (majesteitschennis) is in Nederland niet strafbaar, maar in veel andere landen wel. Het beledigen van koningen, presidenten, leden van de koninklijke familie of belangrijke ambtsdragers kunnen over de grens tot lange gevangenisstraffen leiden. Afgezien daarvan is het ook niet echt aardig om als gast jezelf negatief over de gastheer uit te laten.

Niet doen 2 – Je mening geven over politiek

Wanneer je een ander land bezoekt, dan val je onder de regelgeving van het betreffende land. In veel landen is het niet zo gebruikelijk om politiek gevoelige onderwerpen te bespreken als in Nederland. En daarnaast is het als gast ook eigenlijk niet jouw taak om een mening te hebben over de politiek in een ander land.

Heb je die wel en deel je die met anderen, dan neem je het risico dat je of in de problemen komt met justitie of dat je iemand tegenkomt met andere politieke ideologieën. En in het buitenland zijn mensen soms veel feller in het verdedigen van hun politieke standpunten dan in Nederland.

Een gouden regel onder die-hard travellers is dan ook: Praat NOOIT over politiek.

Niet doen 3 – Religie negeren

In Nederland mag je geloven wat je wilt. In de meeste landen van de wereld mag dat ook, al is het niet gebruikelijk om er net zo vrij over te spreken als in Nederland. Daarnaast zijn er landen waar religie bij wet is vastgesteld. Zo zijn bijvoorbeeld alle inwoners van de Malediven bij wet verplicht moslim te zijn.

Ongeacht jouw eigen religieuze voorkeur, je bezoek een ander land en zult je dus aan moeten passen aan de wetten van dat land. Zorg ervoor dat je de religieuze verplichtingen kent, zoals je schoenen uittrekken wanneer je een moskee of tempel bezoekt.

Daarnaast is het ook in het geval van religie verstandig om jezelf niet et mengen in religieuze discussie en je mening voor je te houden.

Niet doen 4 – Vergelijken met Nederland

We doen het vaak automatisch, maar afgezien van het feit dat het erg onlogisch is, is het ook nog eens zeer onbeschoft. Je kiest ervoor om je vakantie in een ander land te boeken. Gewoon, omdat je eens wat anders wilt, een nieuwe cultuur wilt ontdekken en het geweldig vindt om van de ene in de andere verbazing te vallen.

Kortom: je zoekt naar dingen die je in Nederland niet of in mindere mate tegenkomt of gewoon of ‘anders’ zijn. Dan is het niet logisch vergelijkingen met Nederland te maken. Doe je dat toch en doe je dat hardop in het bijzijn van de locals, dan is dat onbeschoft.

Beter is om gewoon af te wachten tot een local jou vraagt iets over Nederland te vertellen.

Niet doen 5 – Uitdagende selfies nemen

Dat klinkt als een open deur, maar helaas komen er elk jaar nog steeds mensen om het leven doordat ze een selfie willen nemen op plekken die daar niet geschikt voor zijn. Een van de grootste oorzaken is dat deze mensen zichzelf en vooral de omgeving waar ze de selfie willen nemen overschatten.

In Nederland hebben we de neiging om locaties die gevaar opleveren af te schermen. We zetten er een groot hek omheen, leggen een brede sloot aan of hangen de locatie vol met waarschuwingsborden. In het buitenland is dat echter helemaal niet altijd gebruikelijk.

Daarnaast zijn weersomstandigheden een andere oorzaak van selfies die misgaan. Een plotselinge windvlaag die je uit balans brengt of grond die zonder aanleiding verzakt. Ben je dol op selfies, neem dan gewoon geen risco.