Prijzen voor een Apple iPhone liggen tussen de €800,- voor de Apple 12 Mini en €1250,- voor de Apple 12 Pro Mac. Dat is behoorlijk wat geld voor een mobiele telefoon. Echter, naast de uiteraard uitstekende kwaliteit van het toestel, hoef je voor dat geld verder niets extra’s te verwachten.

Zelfs de meest normale accessoires, zoals een lader of EarPads, zoals Apple die altijd leverde bij een iPhone, kun je vanaf de iPhone 12 wel vergeten. Argumenten om beide accessoires weg te laten zijn net zo dun als de nieuwe verpakking en worden door velen terecht naar het Land der Fabelen verwezen.

Apple werpt eerst een mistgordijn op

Het jaar 2020 was voor iedereen wereldwijd een rampjaar, zeker financieel gezien. Het is natuurlijk best te begrijpen dat bedrijven, die in dit jaar flinke klappen hebben gekregen, mogelijkheden zoeken om kosten te drukken en links of rechts wat te besparen. Apple doet dat echter op een zeer denigrerend doorzichtige wijze en misbruikt daarbij trendy topics als mistgordijn.

Een oplader heeft iedereen wel in huis, redeneert Apple. Dat veel opladers, zelfs die van de iPhone 11 niet compatible zijn met de Apple 12, laat Apple in haar statement achterwege. Dat de verpakking het milieu ontlast door minder CO2-uitstoor te veroorzaken, is niet alleen dat genoemde mistgordijn, maar ook simpelweg niet waar.

Niet vreemd dat het bedrijf deze beredenering ook niet onderbouwt met cijfers. Die zouden immers aantonen dat de productie van de EarPads en laders juist omhoog gaat, omdat mensen gedwongen worden deze alsnog aan te schaffen, wat dus meer CO2-uitstoot betekent. Dat blijkt tevens uit de prijsverlaging die Apple voor de Earpods heeft aangekondigd.

Deze zullen maar liefst een derde van de prijs goedkopers worden. En we weten allemaal dat vraag en aanbod de prijs bepaalt, dus Apple verwacht behoorlijk wat EarPods te verkopen.

Apple op het dievenpad

Tot het jaar 2020 stond het merk Apple voor stevigheid, betrouwbaarheid, elegantie en betrouwbaarheid. Door de laad-en-oortjestruc is aan die stabiele reputatie definitief een eind gekomen.

Maar de boevenstreek van Apple is in Nederland schouderophalend ontvangen.

Niet zo opmerkelijk, want wat is twee tientjes nou voor een setje EarPods wanneer je net een smartphone van ruim €1200,- hebt afgetikt? Dat er principieel niets klopt van wat Apple doet, snappen we allemaal. Maar ja, we zitten nu eenmaal in een tijdperk waarin loslaten door velen als iets zeer lastigs wordt ervaren. We houden liever vast aan wat we kennen en slikken daarbij de streken die geleverd worden.

Braziliaanse rechter sommeert Apple lader te leveren

De rasechte Apple-junkies denken er niet over hun merk demonstratief de rug te keren. In andere landen denkt men daar anders over en hebben zelfs actiegroepen de gang naar de rechter gemaakt.

En met succes!

In Soa Paolo bijvoorbeeld, heeft de rechtbank Apple gesommeerd de lader gewoon bij het toestel te leveren. De rechter komt tot de conclusie dat een oplader simpelweg een onderdeel is van een smartphone en dat het weglaten van de lader in strijd is met de “Brazilian Consumer Defense Code”.

Nederland heeft ook zo’n wet, maar van het ACM, die toezicht houdt op de naleving ervan, horen we niets, dus nemen we maar aan dat de Nederlandse wetgeving het verplicht leveren van noodzakelijk accessoires nu eens niet heeft geregeld. Een auto zonder stuur mag in Nederland dus blijkbaar ook gewoon verkocht worden, je mag er alleen de weg niet mee op.

Franse rechter sommeert Apple EarPods te leveren

In Frankrijk is Apple door de rechter ook teruggefloten. Niet voor het weglaten van een lader, maar voor het weglaten van de EarPods. De rechter verplicht de phonegigant de EarPods te leveren, simpelweg omdat de Franse wetgeving het toevoegen ervan verplicht.

Het weglaten van essentiële onderdelen vinden we een schurkenstreek. Dat Apple probeert mensen te doen geloven dat zij hiermee totaal geen winstbejag nastreeft, maar puur kostenbesparing en milieumaatregel voor ogen hebben, is ronduit een leugen.

Helaas…..

Het kan haast niet anders, of we zullen in de komende jaren niet alleen nog meer nieuwe iPhone versies kunnen verwelkomen, maar tevens uitzien naar de volgende drogredenen om wat meer geld in de Apple-kassa te laten rinkelen.

Toch een Apple kopen?

Hier een overzicht van MacBooks en hier vind je de nieuwste iPhones